Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η πλήρης εμπιστοσύνη του Θαπατέρο

στην Ελλάδα και η ...Κωλοπετινίτσα

*Επιβεβαιώνεται η καταγγελία αποδυνάμωσης του ευρώ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ προς όφελος του αμερικανικού δολαρίου και της βρετανικής στερλίνας, φαίνεται ότι κράτησε μόνο 48 ώρες την περασμένη Πέμπτη και λιγότερο προχτές Παρασκευή. Το συντονισμένο σχέδιο διεθνών επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών είχε ...παράπλευρες απώλειες: να πληγούν σημαντικά τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ μικρότερος ήταν ο αρνητικός δείκτης και σ' άλλες χώρες της ευρωζώνης (μόνο στην περίπτωση της Ισπανίας, την Πέμπτη ο γενικός δείκτης έπεσε 6%).

Αφού ουσιαστικά επιβεβαίωσε την καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Γιώργου Παπανδρέου από το Νέο Δελχί, περί συντονισμένης επίθεσης εναντίον του ευρώ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λούις Θαπατέρο, αργά την νύκτα της Παρασκευής δήλωσε στον ισπανικό λαό από τηλεοράσεως ότι “το ευρώ είναι δυνατό και σταθερό” συμπληρώνοντας πως η καθιέρωσή του “είναι η μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης”. Λίγες ώρες νωρίτερα, επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον (όπου προσευχήθηκε με τον Ομπάμα σαν επίσημος προσκαλεσμένος του τελευταίου), μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Διατηρώ την πλήρη εμπιστοσύνη μου σ΄ αυτή την χώρα”.

Αντίθετα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και τους τίτλους των σημερινών Κυριακάτικων εφημερίδων (που την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει), ο Θαπατέρο φαίνεται ότι χάνει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της έγκυρης El Pais τονίζει ότι αγωνίζεται να αποφύγει “το ελληνικό φάντασμα”, ενώ ο αντίστοιχος της ABC είναι “Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση”. Μέσα σε τέτοιο βαρύ κλίμα, θεωρείται βέβαιο ότι την προσεχή Πέμπτη, στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα την οικονομική κρίση, θα καταβληθεί προσπάθεια από πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και του γαλλογερμανικού άξονα να προστατευθεί η αξία του ευρώ απέναντι στα ξένα νομίσματα.

Στο μεταξύ, η δήλωση του περίφημου Αλμούνια να παρομοιάσει την οικονομική κρίση της Ισπανίας με αυτή της Ελλάδας μετέφερε την όλη συζήτηση σε ...ποδοσφαιρικό επίπεδο. Ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο (Santander), Emilio Botin, αντέδρασε δηλώνοντας ότι “είναι σαν να συγκρίνεις την Ρεάλ Μαδρίτης με την Αλκογιάνο”. Με τις άριστες ποδοσφαιρικές μου γνώσεις μέχρι και τετάρτης κατηγορίας ομάδες, δεν μπόρεσα να εντοπίσω πού παίζει η Αλκογιάνο. Υποθέτω ότι η αντίστοιχη δική μας θα πρέπει να είναι η...Κωλοπετινίτσα. Αυτή είναι η εκτίμηση του ανθρώπου που την περασμένη χρονιά η οικονομική κρίση του απέδωσε κέρδη 9.000 εκατ. ευρώ. Ναι, καλά το διαβάσατε, εννέα χιλιάδων εκατ. ευρώ, παρά την συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου