Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σε ...βιβλιοθήκη η αυριανή σύνοδος

κορυφής για την οικονομική κρίση

*Ελπίζει το σοσιαλιστικό τρίο Ελλάδα-Ισπανία-Πορτογαλία

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

“Είναι ένα σύστημα πολύ μπερδεμένο. Δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει με αυτή τη δομή. Θα έλεγα ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έμεινε ορφανή από ηγέτες με πυγμή”, μου λέει τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες ένας βετεράνος συνάδελφος, ανταποκριτής εκεί μεγάλης βρετανικής εφημερίδας. Με βεβαιώνει ότι εκατοντάδες συνάδελφοί του, διπλωμάτες και υπάλληλοι της Κονισιόν έχουν περίπου την ίδια γνώμη για την πρακτική εφαρμογή της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας. Η εικόνα δυσλειτουργίας στο κέντρο αποφάσεων της πρωτεύουσας του Βελγίου, επιβεβαιώνει τις πρώτες αρχικές εκτιμήσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Τότε που έγινε η επιλογή των Χέρμαν βαν Ρομπάι ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και της Κάθριν ΄Αστον στο τιμόνι της διπλωματίας. Η αυριανή (Πέμπτη) έκτακτη άτυπη σύνοδος των επικεφαλής των 27 στις Βρυξέλλες, με μοναδικό αντικείμενο την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, θα δείξει κατά πόσο μπορεί ο πρώτος να αντεπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντά του. Το σοσιαλιστικό τρίο Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία (τι σύμπτωση, ε!) περιμένει μεγάλη στήριξη, αλλά οι γνωρίζοντες μιλάνε για ...μικρά καλάθια. Πάντως, ο Ρομπάι θα καινοτομήσει.΄Εχει προετοιμάσει μια πρωτότυπη έκπληξη για τους υψηλούς καλεσμένους του.

*Σε μικρή απόσταση από την συνηθισμένη αίθουσα συνεδριάσεων κορυφής, σε ένα πάρκο, βρίσκεται μια βιβλιοθήκη. Λέγεται ότι η ατμόσφαιρα εκεί θα είναι πιο ζεστή, χωρίς επισημότητες, πιο κλειστή για μια τετ-α-τετ ειλικρινή συζήτηση, μακριά από τις κάμερες. Οι επικριτές του νεοφώτιστου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ισχυρίζονται ότι η οργάνωση της αυριανής συνόδου είναι το μόνο θετικό στοιχείο στο ενεργητικό του. Για τους πάντες, υπαλλήλους, διπλωμάτες και δημοσιογράφους, είναι στην κυριολεξία μια αθέατη σκιά. ΄Οσο για την Κάθριν ΄Αστον, η συμπεριφορά τους προκαλεί ανησυχίες.

Οι γνωρίζοντες σχολιάζουν ότι μετά τις 9 το βράδυ δεν απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις ή δεν εμφανίζεται σε συνεντεύξεις Τύπου με τους διαπιστευμένους συντάκτες στις Βρυξέλλες, προτιμώντας να παίρνει το τρένο για το Λονδίνο και να μένει στο σπίτι της τα Σαββατοκύριακα ...και βάλε. Αν αναρωτηθείτε, μα καλά ποιος διευθύνει στην Ε.Ε., ακόμα και επίσημα χείλη θα σας πουν “μα η Angela Merkel”.Η απόφαση του Ομπάμα να ακυρώσει την σύνοδο ΗΠΑ-Ε.Ε., το διήμερο 24-25 Μαΐου στη Μαδρίτη, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν σας λέει κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου