Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010


Ερντογάν: Η Ε.Ε. δεν επέβαλε ποτέ

τόσους όρους σε χώρα,όσους σε μας

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία είναι...ειδυλλιακές, δεν το αμφισβητεί κανένας. Όπως και τις ικανότητες του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, στο να παρουσιάζει την εικόνα της Τουρκίας όπως κατά περίπτωση τον συμφέρει. Απόδειξη αυτής της σύνθεσης θα μπορούσε να είναι ο σημερινός βασικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας “El Pais”, από την συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Ισπανία συνοδευόμενος από 10 υπουργούς του, για την δεύτερη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών. Τι λέει ο αβανταδόρικος τίτλος; ΄Οτι “Η Ε.Ε. ποτέ δεν επέβαλε σε καμιά χώρα τόσους όρους, όσους σε μας”.

΄Ετσι ακριβώς. Και δεν βρέθηκε κανένας δικός μας ή ξένος, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στη Μαδρίτη, να τον ρωτήσει “Μα, ποια υποψήφια για ένταξη χώρα κατέχει με το στρατό της την μισή Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα, δύο χώρες μέλη της Ε.Ε;”. ΄Ισως, κάποιοι πρέπει να απευθύνουν το ερώτημα αυτό στην καλή εφημερίδα, υπό μορφή επιστολής στον διευθυντή της. Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δύο αυτές χώρες, περιορίστηκε να μιλήσει για ανοίγματα της Τουρκίας με την Αρμενία, Συρία και Ελλάδα, ενώ για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου επανέλαβε την ...επίδειξη ευελιξίας των Τ/Κυπρίων, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. “πολιτική απόφαση, γιατί δεν εκπλήρωνε τους κανόνες”.

Τα έβαλε με την Γαλλία και Γερμανία, “που άλλα λένε όταν είναι μπροστά μου οι Σαρκοζί και Μέρκελ και άλλα όταν γυρίζουν την πλάτη τους και φτάνει η ώρα της αλήθειας”. Για να συμπληρώσει: “Πενήντα χρόνια είμαστε προ των πυλών της Ευρώπης. Κάθε φορά αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Τουρκία είναι ισλάμ, αλλά επίσης λαϊκή και έχει δημοκρατία”. Κατά την “El Pais” τα δύο τελευταία αμφισβητούνται από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά στη συνέντευξη που δημοσιεύει παραθέτει το γνωστό επαναλαμβανόμενο στερεότυπο ...τροπάριο του Τούρκου ισλαμιστή πρωθυπουργού:

“Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ 1.500 εκατομμυρίων ισλαμιστών και του δυτικού ευρωπαϊκού κόσμου. Δεν θα έχουμε πρόβλημα ένταξης στην Ε.Ε. Θα έχουμε όμως προβλήματα αν μιλάμε για πολιτιστική αφομοίωση. ΄Εχουμε πολλές ελπίδες από την Ισπανία. Ξέρει τι γίνεται σε βάρος μας και ελπίζω ν΄ αλλάξει αυτή την δυναμική κατά την προεδρία της στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο. Με πέντε εκατομμύρια μετανάστες, είμαστε ήδη ανεπισήμως στην Ενωμένη Ευρώπη”.

Μετά την συνάντησή του με τον Θαπατέρο (φωτογραφία), ο Ερντογάν θα συνεχίσει και αύριο την επίσημη επίσκεψή του στην Ιβηρική χερσόνησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου