Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:΄Αλλο
Ελλάδα, κι άλλο Ισπανία-Πορτογαλία
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαχωρίζει την σοβαρή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Ισπανίας και Πορτογαλίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν συγκρίσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ., ο David Hawley, δήλωσε κατηγορηματικά ότι “΄Οσον αφορά την Πορτογαλία και Ισπανία, βλέπουμε ότι οι οικονομικές περιστάσεις είναι διαφορετικές με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης”.
Ο ίδιος εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο “μετάδοσης” του οικονομικού φαινομένου της Ελλάδας (χωρίς βέβαια να την αναφέρει ονομαστικά) στις χώρες της Ισπανίας και Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι οι οικονομίες και οι θεσμοί των χωρών αυτών βασίζονται σε αξιόπιστες θεσμικές βάσεις και παρέχουν εγγυήσεις. Μάλιστα, τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE χρησιμοποιεί τον όρο “ευρωστία”, αναφερόμενο στις δηλώσεις του David Hawley, οι οποίες έγιναν κατά την “γύρα” του Ισπανού υφυπουργού Οικονομικών, Jose Manuel Campa, στις Η.Π.Α.
Στο μεταξύ, η μέχρι τώρα σύγκριση της Ελλάδας με την Ισπανία, εξακολουθεί να είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα ισπανικά Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα και μετά την χθεσινή (Τετάρτη) έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Θαπατέρο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ραχόι, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Το όνομα της χώρας μας αναφέρθηκε αμέτρητες φορές από τους δύο πολιτικούς ηγέτες και όλους τους εκπροσώπους των μικρότερων κομμάτων, ενώ στις οικονομικές σελίδες προβάλλεται το οικονομικό ...ελληνικό μεγαλείο. Μέχρι και η έκρηξη ενός μηχανισμού σε γραφείο ξένης τράπεζας (Morgan) έγινε πεντάστηλο θέμα.
Ο Θαπατέρο, παρά το γεγονός ότι κατ΄ επανάληψη αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Ελλάδας εκ μέρους της χώρας του, απέδειξε με σειρά στατιστικών στοιχείων ότι τόσο το ισπανικό δημόσιο χρέος όσο και το έλλειμμα του ΑΕΠ είναι τελείως διαφορετικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της Ελλάδας. Ο Ραχόι, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, μόνο που δεν είπε ξεκάθαρα ότι “η Ισπανία έγινε Ελλάδα”, με τον πρωθυπουργό να ανταπαντά με την φράση “δεν γίναμε Ελλάδα νούμερο 2”. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι τις τελευταίες ώρες η ισπανική οικονομία έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, παρά το ότι βρίσκεται ακόμα σε ύφεση (το ίδιο και η οικονομία της Γερμανίας το τελευταίο τρίμηνο του 2009).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου