Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010


Η “El Pais” αποκαλύπτει το χρονικό μιας σύσκεψης

Μέρκελ: “Δεν μπορεί να ξοδέψεις για

να λύσεις το πρόβλημα των φαύλων”.

*“Θα ήταν μια καταστροφή αν δεν
υπήρχε συμφωνία για την Ελλάδα”

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η φωτογραφία που βλέπετε είναι η περίφημη βιβλιοθήκη Solvay των Βρυξελλών. Καλό είναι να την έχουμε υπόψη, γιατί από την περασμένη Πέμπτη εκεί γράφεται η σύγχρονη ιστορία μας που θα διδάσκει την Ευρώπη και όχι μόνο. Στη φιλοσοφία και τη σκέψη των αρχαιοτάτων χρόνων μας, για πολλούς προστέθηκε πρόσφατα ενός άλλου είδους φιλοσοφία. Αυτή της στατιστικής αλχημείας των αριθμών εκ μέρους μας, για να ανοίξουμε τα μάτια του κόσμου. Να αποδείξουμε ότι η οικονομική κρίση έφερε στο φως τις αδυναμίες και τις ατέλειες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, μέσα από το μαγείρεμα της στατιστικής των αριθμών (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση).

Δεν ξέρουμε αν η φράση της Άνγκελα Μέρκελ “Δεν μπορεί να ξοδέψεις για να λύσεις το πρόβλημα των φαύλων” αναφερόταν στην Ελλάδα, σίγουρα όμως μας αγγίζει μέσα στο περιβάλλον και τις συνθήκες που ειπώθηκε. “Θα ήταν μια καταστροφή αν δεν υπήρχε συμφωνία για την Ελλάδα”, είναι ο βασικός πρωτοσέλιδος τίτλος της χθεσινής έγκυρης “El Pais”, που βεβαιώνει ότι ειπώθηκε από έναν από τους 6 ηγέτες μιας σύσκεψης που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά. Η Κυριακάτικη ισπανική εφημερίδα παραθέτει όλες τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης, λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής. Μεταφράζω:

*Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 10.30 το πρωί, ένας διακριτικός Ρομπάι παίρνει το βάπτισμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια έκτακτη σύνοδος που ταράζεται από την ελληνική τραγωδία, μια κρίση που απλώνεται σαν πιθανή θανατηφόρα επιδημία στον νότο της Ευρώπης, από την Αθήνα μέχρι την Λισαβόνα. Ο ίδιος αναγκάζεται να καθυστερήσει για δύο ώρες και κάτι την επίσημη έναρξη της συνόδου, με την δικαιολογία ότι το χιόνι που έχει πέσει στις Βρυξέλλες δημιούργησε προβλήματα μετακίνησης. Οι αγορές και τα χρηματιστήρια βεβαιώνουν ότι υπάρχει κλίμα συμφωνίας για την διάσωση της Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Υπάρχουν μόνο δηλώσεις για καλές προθέσεις.

Ο Ρομπάι είναι πεισμένος ότι χωρίς συμφωνία οι αγορές θα καταρρεύσουν, με καταστροφικές συνέπειες για Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά κυρίως για το ευρώ. Συγκαλεί εκτός προγράμματος έκτακτη σύσκεψη με Μέρκελ, Σαρκοζί, Παπανδρέου, Τρισέ και Μπαρόσο. Μετά από δύο ώρες και κάτι, μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντασης, ο Ρομπάι τους διαβάζει την ανακοίνωση που είχε ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα. Πίεσε και κατάφερε μια ιστορική συμφωνία in extremis, η οποία όμως θα προκαλούσε λίγη ώρα μετά ευρύτερη απογοήτευση, αν και έγινε αμέσως ομόφωνα δεκτή από τους 27.

Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Καλά κούλουμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου