Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010


Η οικονομική ...αστυνομία του Ρομπάι

θα κάνει φύλλο και φτερό τις δαπάνες

*Θα είναι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και άλλων κρατών.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Γάτος αποδείχτηκε στη χθεσινή πρώτη του δοκιμασία σαν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρομπάι. “Μάντρωσε” στη βιβλιοθήκη τους ηγέτες των 27 της Ε.Ε. και τους διάβασε το σχέδιο που είχε προετοιμάσει από ημέρες (σε γενικές γραμμές το είχε δώσει στους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες). Απ' έξω, πολλοί έμειναν αδιάβαστοι ή καλύτερα δεν έπιασαν όλο το μήνυμα για την Ελλάδα μας. Και πριν καλά καλά τελειώσει η άτυπη έκτακτη σύνοδος, άρχισαν να πέφτουν πάλι τα χρηματιστήρια και να σιχτιρίζουν τη χώρα μας.

“Η οικονομική αστυνομία του Ρομπάι” ήταν ο προχτεσινός τίτλος μεγάλης ευρωπαϊκής εφημερίδας, ένα 24ωρο και βάλε πριν καν αρχίσει η σύνοδος. ΄Ετσι ακριβώς, για να μη νομίζετε ότι κάνω δικές μου αυθαίρετες ερμηνείες. Είχε και τις λεπτομέρειες. Τριμερή επιτροπή για να ελέγχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα το είπε ο Ρομπάι, τριπλή επιτήρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κατάλαβαν άλλοι, και σε λίγο θα διαβάσετε κι άλλες παραλλαγές από τα δικά μας πρωτοσέλιδα (άσε τα Κυριακάτικα!).

Η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από την διπλωματική αυτή ορολογία κρύβεται το σχέδιο του Ρομπάι, που θα ...εκλαϊκευτεί την επόμενη εβδομάδα στο ECOFIN. Θα είναι ένα είδος οικονομικής αστυνομίας, χωρίς γαλόνια και πηλήκια, που θα αποτελείται από οικονομικούς εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και από συναδέλφους τους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Θα έρχονται στην Ελλάδα, όποτε το κρίνουν σκόπιμο και θα κάνουν τις δαπάνες φύλλο και φτερό ...εδώ και τώρα. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως το ίδιο θα γίνεται και σε άλλες χώρες με προβλήματα σαν τα δικά μας, πάντα κατά την κρίση τους.

Η θεσμοθέτηση αυτών των αποστολών-καμικάζι, για τις οποίες υπήρξε ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών της ευρωζώνης και όχι μόνο, στόχο έχει να καταγγέλλονται δημόσια οι χώρες που παραστρατούν οικονομικά και σε περίπτωση υποτροπής να εφαρμόζονται τα δέοντα που προβλέπονται από τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα έχει δώσει σάρκα και οστά στο όλο σχέδιο δράσης, που αν θυμάστε καλά από αυτόν εδώ τον χώρο, ξεκίνησε κάπως διαφορετικά. Με την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού, του Θαπατέρο, να επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά αναγκάστηκε να την ανακαλέσει μετά την έντονη αντίδραση της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου