Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Να αναλάβει πρωτοβουλίες προβολής

της χώρας μας στο εξωτερικό η ΕΣΗΕΑ

*Η δυσφήμηση έχει κάνει τεράστια ζημιά στην Ελλάδα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η επικαιρότητα στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αμείλικτη για την Ελλάδα. Μόνο το τελευταίο 48ωρο, αμέσως μετά την άτυπη έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών, η εικόνα της χώρας μας γύρισε δεκαετίες πίσω. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά ρεπορτάζ θέλουν να εξηγήσουν γιατί και πώς φτάσαμε ξαφνικά στον οικονομικό κατήφορο. Δείχνουν τον λαχειοπώλη, τον καστανά να λέει με υπερηφάνεια ότι δεν πληρώνει ΦΠΑ. Αθηναίους να αφηγούνται μπροστά στις κάμερες ότι για να κάνουν μια εγχείρηση πρέπει να πληρώσουν φακελάκι και πως η διαφθορά των πολιτικών δίνει το παράδειγμα και στο λαό.

“Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο άσχημα αυτές τις ημέρες, ζώντας έξω από τα εθνικά μας σύνορα. Λυπάμαι αφάνταστα. “Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην πατρίδα σας;”, με ρωτούν. Βέβαια, φταίει και το επάγγελμά σας. Γνωρίζεις καλά τι κάνουν άλλες χώρες...”, παρατηρεί πρώην πρέσβης μας. Ξέρει τι λέει. Μνημονεύει το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της “Καθημερινής” την περασμένη Πέμπτη, με τίτλο “Η κακή φήμη”. Αναφέρεται στην μεγαλύτερη ζημιά τον τελευταίο καιρό από την δυσφήμηση της Ελλάδας και στη μηδενική αξιοπιστία μας. “Από δω και μπρος θα μας κυβερνά το κονκλάβιο των Βρυξελλών”, συμπληρώνει.

Προσπαθώ να υπερασπιστώ το κάποτε λειτούργημά μας. Του αναφέρω ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε στις πολιτικές ηγεσίες να κάνουν το ίδιο με τις ξένες χώρες. Δέκα με δεκαπέντε δημοσιογράφοι με εμπειρία, πολιτικό κριτήριο και γλώσσες να τοποθετηθούν σε αντίστοιχο αριθμό μεγάλων πρωτευουσών σαν ανταποκριτές κρατικών (ακόμα και ιδιωτικών) ΜΜΕ. Για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κατά τόπους κυβερνητικές πηγές και στενές επαφές με το σινάφι τους. Παράλληλα δε, να .... Δεν χρειάζεται να επεκταθώ άλλο. Μεταφράσεις δημοσιευμάτων, με εκτιμήσεις κάνουν παράλληλα και οι πρεσβείες.

Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, οι υπεύθυνοι για την προβολή των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό τα 'χουν στην κυριολεξία χαμένα. Δεν κουνιέται φύλλο. Η άπνοια δεν οφείλεται στην σωστή αναγγελία του πρωθυπουργού να καταργηθούν τα αποκαλούμενα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνιών Εξωτερικού και να ενσωματωθούν στις κατά τόπους πρεσβείας μας. Αυτά ουδέποτε μπόρεσαν να προβάλουν και να ενημερώσουν σωστά το κέντρο. Για τον απλούστατο λόγο ότι στο προσωπικό τους οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού και ο ρόλος τους ήταν σχεδόν δημοσιοϋπαλληλικός. Ή δεν είναι έτσι; Μήπως στις δύσκολες αυτές στιγμές, η ΕΣΗΕΑ επιβάλλεται να μπει μπροστά και να αναλάβει πρωτοβουλίες; Ποτέ δεν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου